Bilgisayar Oyunu Bağımlılığı Akıl Hastalığı Olarak Kabul Edilecek

Dünya Sağlık Örgütü’nden oyun severler için olmasa da günün büyük bir bölümünü bilgisayarda oyun oynarak geçirenler için kötü haber var. Hem sağlığınız hem de sosyal hayatınızı düzene sokmak için alışkanlıklarınızdan vazgeçmeye başlasanız iyi olur çünkü bilgisayar oyunu bağımlılığı artık akıl hastalığı kategorisinde yer alacak.

Dünya Sağlık Örgütü’nün hazırladığı ‘Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması’ kılavuzu son olarak 1990 yılında güncellenmişti.

O tarihten bugüne de gelişen teknoloji ile beraber oyun alışkanlıklarımız da değişti. Sokakta oynanan birçok oyunun yerini bilgisayar ve konsol oyunları aldı. Tabii bu kimi oyuncularda zamanla bağımlılığa dönüştü.

İşte böyle bir ortamda Dünya Sağlık Örgütü de 2018’de güncellenecek teşhis kılavuzunda, bilgisayar oyunu bağımlılığının akıl hastalığı başlığı altında yer alması gerektiğine karar verdi.
Doğan Haber Ajansı’nın New Scientist dergisine dayandırdığı habere göre, bilgisayar oyunu bağımlılığı hastalık kapsamında bir isme sahip olmasa da, WHO’nun 2018 yılında 11’incisini yayınlayacağı kılavuzda bağımlılık akıl hastalığı başlığı altında yer alacak.
ESET güvenlik şirketi uzmanları, 500 bilgisayar oyuncusuyla yapılan bir araştırmada, katılımcıların yüzde 10’unun bilgisayar başında 12 ila 24 saat vakit geçirdiğini açıklamıştı.

Peki her bilgisayar oyunu oynayan bağımlı mı?

WHO Akıl Sağlığı Departmanı’ndan Vladimir Poznyak bilgisayar oyunu bağımlılığının önemli bir konu olarak tanınmasının kritik olduğunu söyledi. Poznyak, “Sağlık uzmanları bilgisayar oyunu bağımlılığının ciddi sonuçları olabileceğini fark etmeli. Her alkol içen insanın alkolik olmadığı gibi bilgisayar oyunu oynayan herkeste de akıl hastalığı bulunmuyor. Fakat belirli durumlarda aşırı bilgisayar oyunu bağımlılığı olumsuz etkiler yaratabilir” dedi.

Paylaş:
Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.