Sigara ve Koroner Kalp Rahatsızlığı

Koroner kalp hastalığının en önemli hazırlayıcı faktörlerinden biri olan sigara, yararlı kolesterol olan HDL’yi azaltıp, zararlı kolesterol olan LDL ile kan yağlarını artırmaktadır.
Sigara içicilerinde daha sık görülen tansiyon da ilaç tedavisine direnç göstermektedir. Nikotinin yaptığı damar içindeki endotel hasarı ve spazm ya da damar içinde pıhtılaşmayı artırması ile beraber karbon monoksitin yarattığı aritmi ani ölüm nedeni olabilir. Koroner kalp hastalığının şiddeti ve geçirilen yaşamı tehdit edici enfarktüs de bir gün içinde tüketilen sigara sayısı ile doğru orantılıdır. Günde yalnızca 1 ila 4 adet sigara içimi koroner kalp hastalığı riskini 2, 5-14 adet sigara ise 3 kat artırmaktadır. Sigara, kalp ameliyatları sonrası, ciddi akciğer enfeksiyonlarına yol açarak iyileşme süresini uzatmaktadır.

Sigara içen hastalar hayati risk taşıyor

Kalp krizi geçiren bir sigara içen bir hastada ciddi ritim bozukluğu yaşayarak hayatını kaybetme riski sigara içmeyen bir hastaya göre üç mislidir.

Kalp ameliyatı olan hastalarda ameliyat sonrası sorunlar

Sigara içen hastalar akciğerlerinin durumuna göre mutlaka ameliyat öncesi 1 ila 4 haftalık programlarla ameliyata hazırlanmaktadır. Bu hastaların yapacağı en doğru iş ameliyat randevusu verildiği anda sigarayı bırakmalarıdır. Hastaların bronşlarını genişletici, balgam sökücü, bazen antibiyotik tedavisi ve solunum jimnastiği verilmektedir. Sigara içen hastaların ameliyat sonrasında ciddi akciğer problemleri ve göğüs kemiğinin iyileşme sorunları yaşanabileceği konusunda hasta yakınlarına gerekli bilgiler verilmektedir. Sigara içen hastalar arasında, ameliyat sabahı sigara içecek kadar alışkanlığından vazgeçmeyen hastalar da bulunmaktadır.

Kalp hastalarının birlikte yaşadıkları yakınlarının da sigarayı bırakmaları, sigarayı bırakmaya uğraşan hasta için büyük bir yardımdır.

Akciğer sorunları sigara içenlerde daha fazla

Sigara içen hastalar, sigara içmeyenlere göre ameliyat sonrasında yüksek oranda akciğer sorunları yaşamaktadır. Günde bir ya da iki paket sigara içen bir hastanın hiç sigara içmeyen hastaya göre ameliyat sonrasında yoğun bakımda kalma süresi 3 kat artmaktadır. Sigara içmeyen hastanın yoğun bakımda kalış süresi 1 gece, sigara içen bir hastanın ise 1 ila 3 gündür. Ancak bu hasta grubunda akciğer enfeksiyonu gelişme riski çok yüksek olduğundan, yoğun bakımda haftalarca solunum aletine bağlı olarak kalma riskleri de bulunmaktadır. Ayrıca sigara, hastalarda öksürüğe yol açan ve bu nedenle de göğüs yaraları ile göğüs kemiğinin iyileşmesinde de ciddi sıkıntılara neden olmaktadır. Bazen solunum aletinden ayırılamayan hastalarda trakeostomi yapılarak haftalarca yoğun bakımda kalan hastalar olmaktadır.

Kadınlar sigaradan daha çok etkileniyor

Sigaranın kadınlarda neden olduğu sorunlar, erkeklere göre çok daha fazladır. Çünkü sigara, östrojen hormonunu parçalama özelliğine sahiptir. Bu da kadınların erken menopoz ve daha ağır kalp hastalıklarına  yakalanma riskini artırmaktadır. Kadınlar erkeklerden daha zor bir süreçten geçerek sigarayı bırakabilmektedir. Sigara içen bir kadın hasta, sigara içen erkek hastaya göre daha geç iyileşir. Kadınların ameliyat sonrası problemleri zaten erkeklere göre 2 – 2.5 kat daha fazladır. Yara problemi ve kemik iyileşmeleri akciğer problemleri olan kadınlarda çok daha fazla görülmektedir.
Ramazan ayında iftar veya sahurda ard arda içilen sigara da felakete çıkarılan ayrı bir davetiyedir. Akut nikotin zehirlenmesi olabileceği gibi sigara dumanında bulunan karbonmonoksite bağlı olarak hayati olabilecek ani ritim bozuklukları olabilir.

Paylaş:
Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.