T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı Düsseldorf Aile ve Sosyal Politikalar Ataşeliği, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız için bir duyuru yaptı.
Kumar Bağımlılığı
Kumar bağımlığı yapan oyunlar rulet, poker, paralı kumar makineleri, sanal oyunlar, loto, kazı-kazanlar ve bahisler gibi ‘şans oyunlarıdır’ (Glücksspiele). Okuma kolaylığı amacıyla bu yazı bağlamında ‘kumar’ ana kavramı olarak sadeleştirmede bulunulmuştur.
Kumar bağımlılığı nedir ve nasıl oluşur?
Kumar oyunlarındaki kaybetme olasılığın yüksekliğine rağmen hayli düşük olan kazanma ihtimaline odaklanılır ve birçok kez yeniden oynanıp o ihtimali yükseltmeye çalışılır. Oyun başarısızlıkla sonuçlansa bile kumar oynamayı azaltamama veya kontrol altına alamama söz konusudur. Bağımlı kişiler kaybedilen parayı geri kazanmak için oynamaya devam ederler.
Kazanma heyecanı bireyi kısa bir süreliğine tatmin eder ancak kumar oynama ihtiyacı hızlı ve şiddetli biçimde geri gelir. Oynanan toplam meblağın gerçek yüksekliği herkesten gizlenmeye çalışılır. Kumara bağımlı olan kişi kumar oyunu yüzünden önemli ilişkilerini, iş, eğitim ya da meslek hayatını tehlikeye atar veya kaybeder. Kumar oynamak için para sağlamak üzere sahtekârlık yapabilir ve daha çok para sahibi olmak için yasadışı eylemlere başvurabilir.
Bağımlılığa birçok etken neden olup bireyden bireye değişmektedir. Kendinizin veya bir yakınınızın kumar bağımlılığı olduğunu düşünüyorsanız yalnız başına vazgeçmenin kolay olmayacağı göz önünde tutulmalıdır. Kişi bağımlı olduğunu kabul edip tedavi olmaya razı olması gerekmektedir. Bir karara varıp kendisine ve yakınlarına söz vermezse ve o sözün gereğini yerine getirmezse davranış değişikliği kalıcı olmayacaktır.
Kumar bağımlıların aileleri ve yakınları nasıl davranmalı?
Kumar bağımlı bir kişiye nasihat etmek bazen ters etki yaratır. “Oynama, günahtır“ veya „zaten kazanamıyorsun, bırak“ demek sonuçsuzdur kalır, zira bu gerçeklerin – kabullenemese bile – çoğu zaman bilincindedir. Ayrıca kimse duymadan ve fark etmeden sorunu aile içi çözmeye kalkışmak yerine durumun daha da kötüleşmeden konuda uzmanlaşmış insanlardan yardım alınması faydalıdır. Şayet kumar bağımlısı danışmanlığı ve tedaviyi kabul etmiyorsa en azından yakınlarının bu durumla baş etmenin yollarını öğrenmek için yaşadıkları durum hakkında bir danışman ile konuşmaları önerilir.
Kumar bağımlılığından nasıl kurtulunur?
Bağımlılıktan kurtulabilmek için ilk gereken, bağımlının hastalığını ve yardım almayı kabul etmesidir. Ardından kumar bağımlığına yol açan nedenlerin bilincine varmak ve değişime hazır olmak gelir.
Bağımlılık uzmanı olan bir terapiste başvurulması ve gerekirse hastanede tedavi görmek bağımlılıktan kurtulmayı sağlayacaktır. Bazen yaşanılan ortamın ve irtibatlı çevrenin değişimi de eski davranış kalıplarından kurtulmaya yardımcı olur.
Üstesinden gelebilmek için kimden destek alınabilir?
Kumar bağımlılarına ve yakınlarına destek amaçlı muhtelif telefon hatları işletilmektedir. Bunlardan bazılarında hem Türkçe, hem de Almanca konuşulabilmektedir. Kimi hatlara Almanya çapında ücretsiz erişilebilinir:
Şans oyunları ücretsiz danışma hattı: 0800-3264762 (Türkçe) (Mete Tuncay, Cemil Şahinöz) Pazartesi 18.00-20.00; salı ve perşembe 20.00-22.00
- Mudra e.V. bağımlılık danışma hattı: 0911-8150120 (Türkçe) (Celal Ocak) Pazartesi, çarşamba, perşembe 14.00-16.00; salı ve cuma 18.00-20.00
- Hamburg Bağımlılık Merkezi danışma hattı: 040-23934444 (Almanca)
- BZgA şans oyunları ücretsiz danışma hattı: 0800-1372700 (Almanca)
- Şans oyunları ücretsiz danışma hattı: 0800-0776611 (Almanca)
Daha ayrıntılı bilgi için:
- Automatisch verloren! (Türkçe)
- Arbeitshilfe Glücksspielsucht (Türkçe)
- Glücksspielsucht bei türkischen Migranten (Türkçe)
- Fachverband Glücksspielsucht (Almanca)
- Anonyne Spieler (Almanca)