Dünyada hızla yayılan yeni tehlike Flakka

2014 yılında Florida’da ortaya çıkan 14 ayda 60 kişinin ölümüne neden olan flakka isimli uyuşturucunun İstanbul’a da ulaşması dikkatleri bu maddeye çevirdi. Flakka ABD ve İngiltere’de yasaklandı. Flakka adlı uyuşturucunun, insan ve toplum sağlığını üst düzeyde tehdit eden, yüksek risk oranına sahip.

14 ayda 60 kişinin ölümüne neden olan flakka 2014 yılında Florida’da ortaya çıktı. Ölümlerin sürmesi üzerine ABD ve İngiltere’de yasaklandı. Flakka isimli uyuşturucunun İstanbul’a da ulaşması dikkatleri bu maddeye çevirdi.

Üsküdar Üniversitesi Bağımlılık Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÜSBAUMER) Müdürü Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, “flakka” adlı sentetik uyuşturucunun “insanı zombi gibi yapıyor” şeklinde lanse edilmesinin, gençlerde daha fazla merak uyandırabileceği uyarısında bulundu.

NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Bağımlılık Merkezi (AMATEM) Koordinatörlüğü görevini de yapan Prof. Dr. Dilbaz, 10 yıl önce sentetik maddelerin piyasaya sürüldüğünü, bu tür maddelerin son yıllarda hızla çeşitlendiğini söyledi.

Birkaç yıl önce bonzaiden dolayı birçok gencin hayatını kaybettiğini anımsatan Dilbaz, “Kara paranın bulunduğu bir alan olduğu için türleri çok hızlı değişiyor. Birkaç sene önce ‘flakka’ dediğimiz uyuşturucu türü ortaya çıktı. Aslında bu maddeyi ‘insanı zombi gibi yapıyor’ şeklinde lanse ettiğinizde, gençlerin ilgisini çekiyor. Çünkü gençlik dönemi insanların en uç şeyleri merak ettiği bir dönem” dedi.

Gençlik dönemindeki insanların her şeyi çok çabuk merak edebildiğini ifade eden Dilbaz, medya organlarını ve yetkilileri bu konuda dikkatli olmaya çağırdı.

Dilbaz, ‘Flakka’nın sentetik uyuşturucu olduğunu vurgulayarak, “Bu madde, insanda ciddi bir ajitasyon yapıyor. İçinde bazı sentetik maddeler de var. Sonuçta küçük paketler halinde kolaylıkla insanlara ulaştırılabiliyor. Gençlerde, kullanıldığında kafa buldurması, halüsinasyona yol açması ve onlara adeta farklı dünyalar yaşatması durumu, onların ilgisini çekiyor. Bu insanlar bazen üstlerini başlarını parçalıyor, tanımadığı insanlara saldırabiliyor ama sonuçta kalp krizine yol açıp, kişinin ölümüne yol açabiliyorlar. Bence en önemli kısmı bu ” ifadelerini kullandı.

Ailelerin bu maddeyi kullanım etkisine bağlı olarak tespit edebildiğini ve ebeveynlerin şüphelenebilmesi için kullanıma şahitlik etmesi gerektiğini aktaran Dilbaz, gençlerin arkadaş grubunu değiştirmesinin, aileden gittikçe uzaklaşmasının, kişilik özelliklerinin değişmesinin, sessiz ve sakinken aniden dışa dönük olmasının ya da bir anda mutsuz olmasının yanı sıra okul başarısının düşmesinin, sıkı sık enfeksiyon geçirmesinin de madde kullanımının anlaşılmasını kolaylaştırdığını bildirdi.

“Bağımlıkların yüzde 90’ı sigarayla başlıyor”

Dilbaz, ailelerin çocuklarındaki değişiklikler konusunda uyanık olması gerektiğinin altını çizerek, şöyle devam etti:

“Bağımlıkların yüzde 90’ı sigarayla başlıyor. Ona alkol eşlik ediyor. Alkolden sonra gençler alt kültürün bir parçası oluyor. Gece gezmeleri başlıyor, böylece eğlence biçimleri değişiyor. Hayatlarına esrar giriyor. Sonra da sentetik tarzı diğer maddeler yaşamlarına girmiş oluyor. Aileler, önce ‘Çocuğuma neler oluyor?’ diye olaya bakmalı. Kendisiyle iletişime geçtiğinde de ‘Sen bir şey kullanıyor olabilirsin. Bunu bizimle görüşebilirsin. Biz sana yardımcı olabiliriz’ diyerek, onu sorgulama, suçlama ve kızma yerine tedaviye yönlendirici bir adım atmaları daha doğru olacak.”

“(Flakka, bonzaiden daha kötüdür ya da daha iyidir) şeklinde bir sınıflandırma çok uygun değil.” diyen Dilbaz, sentetik uyuşturucunun genel olarak benzer etkiler yapabildiğine işaret etti.

Dilbaz, bonzai çeşitlerinin hızlı artması nedeniyle idrarda saptanmasının zor olduğunu, ailenin gençlerdeki problemi anlamasının ve tedavi sürecinin bu nedenle geciktiğini belirterek, “Hastanemizde en ileri tetkikler kullanarak, hemen hemen tüm var olan uyuşturucu türlerini belirleyebiliyoruz. Tabii ki her gün başka bir şey çıkıyor. Her tür, yeni bir tehlike demek.” değerlendirmesini yaptı.

Şimdiye kadar “flakka” kullanan bir bağımlıya rastladığını aktaran Dilbaz, “Flakka kullanan gencin aslında denildiği gibi zombi gibi bir davranışı yoktu, fakat saldırganlığı vardı.” dedi.

www.yenisafak.com

Paylaş:
Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.