Çocuklarda dijital bağımlılık tehlikesi

TÜİK tarafından açıklanan çocukların kullandıkları dijital ve bilişim teknolojilere yönelik, “Çocuklarda Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması” sonuçlarından endişe veren rakamlar ortaya çıkarken, uzmanlar ise dijital bağımlılık sorununun toplumsal bir yaraya dönüşmek üzere olduğu uyarısında bulundu.

İlk kez 2013 yılında 6-15 yaş arası çocuklara yönelik yapılan Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması’nın ikincisi, Kovid-19 salgın etkisinin sürdüğü 29 Mart-21 Mayıs 2021 tarihleri arasında, 6-15 yaş grubundaki çocuklara uygulandı. Araştırma, çocukların bilgisayar, İnternet, cep telefonu, dijital oyunlar ve sosyal medya kullanımları konusundaki değişimi izleyebilmek amacı ile 2021 bitmeden tekrarlandı.

6-15 yaşta büyük artış

İnternet kullanımı, 6-15 yaş grubundaki çocuklar için 2013 yılında yüzde 50.8 ölçümlenirken, 2021 yılındaki oran yüzde 82.7 oldu. İnternet kullanımı cinsiyete göre incelendiğinde; 2013 yılında yüzde 53.7 olan erkek çocukların internet kullanım oranı, 2021 yılında yüzde 83.9’a, 2013 yılında yüzde 47,8 olan kız çocuklarının kullanım oranı ise 2021 yılında yüzde 81.5’e yükseldi.

Sonuçları değerlendiren SODİMER Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, “Çocuklar pandemi dönemin de kendilerini sanal bir dünya içerisinde buldular. Anne babalar tehlikeli dijital oyunlardan şikayetçi. Çünkü bu oyunlar çocukların gelişimleri ve davranışları üzerinde ciddi olumsuz etkilere neden oluyor. Dijital bağımlılık gençleri hızla pençesine alıyor” ifadelerini kullandı.

Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Veysi Çeri de, neredeyse her 10 gençten 3’ünün dijital bağımlılık tedavisi için kapılarını çaldığını belirtirken, “10 yıl önce birkaç oyun bağımlısı çocuk görürken, artık kapımızı çalanların neredeyse 3’te 1’i dijitale bağımlı çocuklar. Bu sorunu aşmak için çevresel düzenlemeler de gerekiyor. Sadece psikolog, psikiyatri uzmanıyla terapi seansları çocukların dijital bağımlılığına çözüm üretmez. Aktivite alanları, spor faaliyetleri, okul ve sosyal ortamdaki etkinlikler ailenin davranışı bir bütün olarak çözülmesi gereken bir sorun yaşanıyor” dedi.

Oyun gerçeği

Öte yandan araştırma sonuçlarına göre dijital oyun oynadığını belirten 6-15 yaş grubundaki çocukların yüzde 94.7’si hemen her gün veya haftada en az bir defa olmak üzere düzenli olarak dijital oyun oynadığını beyan etti.

Çocukların yüzde 58.4’ünün ebeveynlerinin kendisi hakkında çok fazla oyun oynadığını düşündüklerini dile getirirken, düzenli dijital oyun oynayan çocukların yüzde 47.3’ü planladığı süreden daha fazla oyun oynadığını, yüzde 42.6’sı fazla oyun oynamanın sorumluluklarını aksatmaya neden olduğunu, dile getirdi.

Mert İnan
Milliyet

Paylaş:
Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.