Özellikle gripte geçici rahatlama sağlayan burun spreyleri sürekli kullanıldığında ciddi bir tehlikeyi de beraberinde getiriyor. O da bağımlılık.
Burun açıcı spreylerin normal şartlarda en fazla 4-5 gün kullanılması gerekiyor ancak burundan nefes almanın getirdiği mutlulukla kişi burun spreyini kullanmaya devam ediyor.” dedi.
UZUN SÜREN KULLANIMLAR BURUNDA TAHRİŞE NEDEN OLABİLİR
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op.Dr.Bekir Sivri, burun tıkanıklıklarının basit gibi görünebildiğini ancak önlem alınmadığı zaman dişeti hastalıklarından kalp rahatsızlıklarına kadar pek çok hastalığa davet çıkarabildiğini belirtti.
Bağımlılığın tıp camiasındaki adının ‘rinitis medicamentosa’ olduğunu belirten Sivri, burun spreyi bağımlılığı ile sıklıkla karşılaştıklarını anlattı. Hastaların bir çoğunun burundaki et büyümeleri nedeniyle oluşan ameliyat ihtiyacından kaçmak için burun spreylerinin tercih edildiğini kaydeden Sivri, “Uzun süre kullanımlarda ilacın etkisine bağlı olarak mukoza örtüsünde de bozulmalar olabiliyor. Bunun sonucunda tıkanma dönemlerinin uzayıp, sprey kullanımının da arttığını, bu durum mukozanın da özelliğini yitirmesine neden olabildiği görülüyor. Hasta bir müddet sonra nefes alabilmek için ilaç sprey ve damlalara bağımlı hale gelir.” ifadesini kullandı
Başlangıçta haftada bir kez gibi oldukça masum bir kullanım gözlenirken zaman içerisinde kullanım sıklığının arttığını ve bunun nedeninin de ilacın etkisinin azalması olduğunu belirten Sivri, “Belirli bir eşik geçildiğinde ise hasta burun damlası kullanmadan rahat nefes alamamaya ve evinde, işyerinde, çantasında, arabasında ilacı bulundurmaya başlar; onsuz bir hafta sonu geçiremez ve tatile gidemez.” diye konuştu.
BAĞIMLI OLABİLİRSİNİZ
Sivri, “Herhangi bir hastalık hali söz konusu olmaksızın birkaç saat ara ile burun açıcı sprey kullanılıyorsa bağımlılık olarak değerlendirilmelidir. Bu hastaların bir kısmı burun tıkanıklığı sebebiyle gece uykularından uyanarak burun damlası kullanmak zorunda kalmaktadırlar.” değerlendirmesinde bulundu.
Bağımlılık teşhisinin konulmasının ardından hastanın sprey kullanmayı terk etmesi gerektiğinin altını çizen Sivri, sabır ve direnç gösterilmemesi durumunda hastanın bağımlılıktan kurtulmasının zorlaşacağı uyarısında bulundu.
CHA