Beğeni bağımlılığı hayatı olumsuz etkiliyor!

Sosyal medyada kullanıcı sayısı günden güne artıyor. Her gün binlerce gönderi paylaşımı yapılıyor, etkileşime giriliyor. Ancak uzmanlar sosyal medya bağımlılığının ve beğeni beklentisinin insanları olumsuz etkilediğini dile getiriyor.

Psikiyatri Uzmanı Dr. Gamze Yüksel özellikle pandemi döneminde fiziksel mesafenin artmasıyla birlikte sosyal medyada paylaşım hızının arttığını belirtti.

Sosyal medyanın belli bir süreden sonra sağlıklı kullanım amacından saptığını söyleyen Dr. Yüksel, insanların onay almak, beğeni almak için daha fazla çaba harcadığını ifade etti.

“BAĞIMLILIĞA DÖNÜŞÜYOR”

Dr. Gamze Yüksel, sosyal medyanın aşırı kullanımının öncelikle görme bozukluğu, duruş bozukluğu, uykusuzluk gibi sağlık sorunlarına yol açtığını aktardı.

Sosyal medya hesaplarına hızlıca ulaşabiliyor olmanın da bağımlılık yapma açısından etkili olduğunu söyleyen Yüksel, uygulamaların kullanım amacından çıkması halinde bağımlılık yapacağı uyarısında bulundu.

“BEKLENTİLERE GÖRE DAVRANIŞ ŞEKLİ”

Dr. Yüksel, “Beğenilmek, sevilmek, kabul görmek, onaylanmak insanların evrensel ihtiyaçlarıdır. Fakat bireyler bazen beğenilme, onay alma, kabul görme ihtiyaçları sebebiyle kendilerini fiziksel ya da kişisel olarak olduğundan farklı göstermeye ve başka insanların beklentilerine göre davranmaya, kendilerinden ödün vermeye başlamaktadırlar.

Paylaşım yaparken ‘mükemmel’ olma, ‘toplumun güzellik standartlarına uyma’ gerekliliği hissedebilmektedir. Bunun için aşırı, katı, sağlıksız diyetler yapabilmekte, kendilerini daha farklı göstermek için bazı fotoğraf uygulamaları kullanabilmekte ya da sürekli mutluymuş izlenimi vermeye çalışabilmektedirler. Bu şekilde davranıldığında kişi olduğu haliyle kabul edilme deneyimini yaşayamamaktadır” ifadelerini kullandı.

Kaynak / TRT Haber

Paylaş:
Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.