İnternet bağımlılığı ciddi bir tehdittir.

GAÜ Akademisyeni Prof. Dr. Şermin Külahoğlu internet bağımlılığının ciddiyeti ile ilgili ebeveynlere seslendi; “internet bağımlılığı ciddi bir tehdittir” dedi.

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şermin Külahoğlu, çocukları tehdit eden internet bağımlılığı ile ilgili ebeveynlere seslenerek bazı uyarılarda bulundu.Külahoğlu, elektronik araçların ebeveynlerin yerini aldığını gözlemlediğini söyledi.

Günümüzde elinde akıllı telefon, tablet veya benzeri bir elektronik alet bulunmayan kişi görmenin oldukça zor olduğunu ifade eden Prof. Dr. Şermin Külahoğlu,“Başta biz yetişkinler, internet sohbetlerine, elektronik mesajlarımıza ve çeşitli sitelerine bağımlılığımızı itiraf etmek durumundayız. İşimiz için gerekli ve çok kolaylaştırıcı olan bilgisayarda sıklıkla sanal dünyaya doğru yoldan çıkıyor ve orada fazlaca oyalanınca, işimizden geri kalabiliyoruz. Bu durumda bazı şirketler çalışanlarına yalnızca işleriyle ilgili siteler için internete giriş izni veren katı sınırlar koymaktadır” dedi.

“İNTERNET BAĞIMLILIĞI CİDDİ BİR TEHDİTTİR”

Elektronik araçların ebeveynlerin yerini aldığını gözlemlediğini söyleyen Külahoğlu, bu durumun tehdit olarak görüldüğünü belirtti. Külahoğlu, “Bazı anne babalar, ebeveynlik rolünü kolaylaştırdığı düşüncesiyle, elektronik araçların çekiciliğine kapılmış, ebeveynlik rolünü elektronik araçlara bırakmış görünüyorlar. “Kendime zaman ayırmamı sağlıyor ve günlük işlerimi kolaylaştırıyor” diyerek bu araçlara yöneliyorlar. Elektronik bakıcı onun yerine iş başında. Ekranda oyun oynayan çocuğunun sorularına cevap yetiştirmekten, vaktini ona ayırmaktan veya onunla didişmekten kurtuluyor. Çocuklara artık uyku öncesi masalı okumak zorunda değil, çocuğa masal okuyan e- kitabı onun başucuna koymak yeterli. Bunu çocuklarıyla ilgilenmemek değil, ilgilenme tarzı olarak benimsemiş görünüyorlar” şeklinde belirtti.

“İNTERNETE AYRILACAK GÜNLÜK SÜRE VE ZAMAN KONUSUNDA BİR ANLAŞMA YAPILMALI”

Anne-babaların, ekran bağımlılığını önlemek için yapabileceği şeylerle ilgili konuşan Külahoğlu, “Her şeyden önce, kendi internet kullanımı alışkanlıklarımızı değerlendirmeliyiz. Ekran karşısında ne kadar zaman geçiriyoruz? Unutmayalım ki, çocuklar sıklıkla anne-babalarını taklit ederler. Sorumlu ve kendini disipline eden bir tutum geliştirerek, internet kullanımını iyi yönetebilmeye yönelten bir yaklaşımı öne çıkarmaya çalışmalıyız. Çocuklarımıza internete girmeyi yasaklamak yerine, daha çok onlarla kullanım anlaşması yapmaya çalışabiliriz. Girebilecekleri sitelerin adres listesi, katılabileceği etkinlikleri onunla birlikte belirleyebiliriz. Ayrılacak günlük süre ve zaman (örneğin yalnızca ödevlerini bitirdikten sonra) konusunda bir anlaşma yapılmalı. Yemek saatinden sonra tüm cep telefonlarının kullanıma kapatılarak ortak bir kutuya bırakılması şeklinde aile içi yasalar bile oluşturulabilir. Bu anlaşmalara sadık kalınmasını sağlamak önemlidir. Ergen çocuğunuz ekran bağımlılığı eğilimleri gösteriyorsa, bilgisayarı evin herkese açık bir ortamına yerleştirmeye çalışın. Odasında ekranla baş başa kalmasını engelleyin” dedi.

“Unutmayalım ki, anne-baba sorumluluğumuz çocuğumuzun dengeli gelişimini garantilemektir. Kendimizin ve çocuğumuzun ekran başına ayırdığı saatlerde, ihtiyaçlarla isteklerin birbirinin yerine geçmesine izin vermemeliyiz. İnternetin akılcı ve yararlı kullanımı ile bunun gerekli olmadığı anları ayırt etmeyi bilmek gerekir. Günümüzde hiçbir çocuk hakları anlaşması, çocuklara internet oyunu sağlanmasını ve ekranı abartılı biçimde kullanma hakkı verilmesini gerektirmemektedir.”

Paylaş:
Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.